Mediclub
    Wróć do listy artykułów
    laktoza

    Jeszcze kilka lat temu produkty pozbawione alergenów pokarmowych kosztowały niemałe pieniądze, a ich dostępność była raczej ograniczona do wybranych punktów sprzedaży. Dziś na sklepowych półkach bez najmniejszego trudu można znaleźć produkty dedykowane weganom i wegetarianom czy artykuły spożywcze pozbawione glutenu. Rosnącą grupę stanowią osoby ograniczające lub wykluczające spożycie mleka, które stanowi źródło laktozy – cukru mlecznego, który również może być czynnikiem związanym z nietolerancją.

    Spis treści:

    1. Laktoza
    2. W czym jest laktoza?
    3. Nietolerancja laktozy

    Laktoza

    Co to jest laktoza? To nic innego jak jeden ze składników mleka, który zaliczany jest do grupy węglowodanów. Związek ten w porównaniu do innych popularnych cukrów (np. glukozy lub sacharozy) jest znacznie mniej słodki. Występuje przede wszystkim w krowim mleku, gdzie stanowi do 8 proc. jego zawartości. Laktoza ulega rozkładowi na cukry proste w obrębie jelita cienkiego przy pomocy enzymu zwanego laktazą.

    laktoza

    W czym jest laktoza?

    Nie tylko mleko stanowi bogate źródło laktozy. Okazuje się, że laktoza znajduje się w wielu innych produktach, w tym:

    • lodach,
    • kefirze,
    • maślance,
    • białych serach (twarogowych),
    • jogurcie naturalnym,
    • śmietanie oraz śmietance,
    • serkach wiejskich i homogenizowanych.

    Laktoza stanowi bardzo częsty dodatek do produktów leczniczych i suplementów diety (zwłaszcza odżywek białkowych). Branża farmaceutyczna wykorzystuje ją w roli wypełniacza podczas produkcji niektórych preparatów znajdujących się na aptecznych półkach.

    badanie na laktoze

    Nietolerancja laktozy

    Nietolerancja laktozy jest uwarunkowana brakiem lub niedostateczną aktywnością enzymu – laktazy, niezbędnej do rozkładu cukru mlecznego. Podłożem nietolerancji laktozy może być wrodzony niedobór laktazy (mówi się wówczas o alaktazji), jego wtórny deficyt, który stanowi zazwyczaj powikłanie przewlekłego uszkodzenia kosmków jelitowych w wyniku np. ostrych zakażeń żołądkowo-jelitowych, niektórych alergii pokarmowych, celiakii, stosowania pewnych leków lub nadmiernego spożycia alkoholu. Najczęściej jednak nietolerancja laktozy pojawia się w wyniku stopniowego zmniejszenia aktywności tego enzymu wraz z wiekiem (tzw. hipolaktazja dorosłych).

    Brak możliwości rozkładu laktozy przez organizm skutkuje jej akumulacją w świetle jelita. Bakterie zasiedlające przewód pokarmowy wykorzystują dostępny cukier jako pożywkę – rozkładają go (w procesie fermentacji), czemu towarzyszy uwolnienie szeregu gazów. Skutkiem tej reakcji są liczne dolegliwości, tj.:

    • wzdęcia,
    • biegunki,
    • uczucia przelewania się w żołądku,
    • uczucie pełności,
    • ból brzucha.

    nietolerancja laktozy

    Najczęściej stosowaną strategią jest modyfikacja diety z eliminacją pokarmów zawierających laktozę. W leczeniu nietolerancji laktozy, stosuje się również przyjmowanie laktazy w formie specjalnych tabletek, które powinny być wprowadzane przez lekarza po uprzednim zapoznaniu się z historią pacjenta. Punktem wyjścia powinna być jednak konsultacja lekarska. Wskazane może być wykonanie badań diagnostycznych dla potwierdzenia lub wykluczenia obecności ewentualnej nietolerancji, w tym np. próby prowokacji.