Mediclub

Maślan Sodu

  • Wspieranie zdrowia jelit i mikrobioty Wsparcie jelit i mikrobioty
  • Regeneracja nabłonka jelitowego Pomoc w regeneracji nabłonka jelitowego
  • Właściwości przeciwzapalne i ochronne Właściwości przeciwzapalne i ochronne
  • Polecany przy SIBO, IBS, po antybiotykoterapii Polecany przy SIBO, IBS, po antybiotykoterapii
  • Wegański, bez glutenu i laktozy Wegański, bez glutenu i laktozy
Bez glutenu

Bez glutenu

Bez cukru

Bez cukru

Bez barwników

Bez barwników

Suplement diety

Suplement diety

44,99 zł

Dostępny w magazynie

Koszt wysyłki od 9,99 zł

Bezpieczna dostawa kurierem

Wygoda i komfort zakupów

Szybka wysyłka

Bezposrednio od producenta

Bezpieczne płatności

BLIK, Przelewy24

Maślan sodu – wsparcie bariery jelitowej i komfortu trawiennego

Maślan sodu to sól kwasu masłowego – krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który naturalnie powstaje w jelitach i stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego.

Suplement pomagający dbać o szczelność bariery jelitowej, właściwe pH w jelicie grubym oraz komfort trawienny w codziennym funkcjonowaniu.

Maślan sodu – baner

Kiedy warto sięgnąć po maślan sodu?

Dla osób dbających o codzienny komfort trawienny i kondycję nabłonka jelitowego.

Wsparcie nabłonka Wsparcie szczelności i regeneracji nabłonka jelit
Dyskomfort jelitowy Dyskomfort jelitowy i wahania rytmu wypróżnień
Po antybiotykoterapii Okres po zmianach diety lub antybiotykoterapii
Mikrośrodowisko jelit Wsparcie prawidłowego pH i mikrośrodowiska jelit
Komfort jelit – wizualizacja

Co wyróżnia maślan sodu Medicover Vital?

  • Wysoka zawartość maślanu sodu w porcji dziennej
  • Zawiera naturalnie występujący kwas masłowy
  • Formuła wspierająca barierę jelitową i komfort trawienny
  • Bez glutenu i laktozy
  • Transparentny skład, zgodny z deklaracją

Jak działa maślan sodu?

Kwas masłowy jest preferowanym paliwem dla kolonocytów – komórek jelita grubego. Wspiera integralność nabłonka, sprzyja prawidłowemu pH w świetle jelita i może wpływać na komfort trawienny.

Regularna suplementacja uzupełnia dietę w substancję naturalnie wytwarzaną w jelitach z błonnika przez mikrobiotę.

Wsparcie bariery jelitowej – wizualizacja

Jak stosować maślan sodu?

  • Zalecane spożycie zgodnie z etykietą produktu
  • Najlepiej przyjmować podczas posiłku i popić wodą
  • Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia
  • Suplement diety nie zastępuje zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia

Czy wiesz, że...

... kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które powstają w jelitach z błonnika pokarmowego. Ich produkcja zależy m.in. od składu diety oraz mikrobioty.
 

To właśnie maślan jest „paliwem” dla komórek nabłonka jelitowego – zapewnia im energię, wspiera odbudowę bariery jelitowej.

 

Dzięki technologii mikroenkapsulacji, zawarty w suplemencie maślan sodu uwalnia się dopiero w jelitach – dokładnie tam, gdzie jest potrzebny. To czyni go bezpiecznym, skutecznym i dobrze tolerowanym nawet przez osoby z nadwrażliwościami jelitowymi.

Skład i jakość, którym możesz zaufać

Bez zbędnych dodatków. Transparentna informacja o surowcach i otoczce kapsułki.

Nazwa substancji Ilość w porcji dziennej % RWS*
Maślan sodu 600 mg
w tym kwas masłowy 480 mg
Otoczka kapsułki hydroksypropylometyloceluloza
Substancja wypełniająca celuloza
Substancja zagęszczająca hydroksypropylometyloceluloza
Substancja glazurująca etyloceluloza

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla osób dorosłych.

Najczęstsze pytania o maślan sodu (FAQ)

 

Na co działa maślan sodu?
Jest źródłem kwasu masłowego, który wspiera nabłonek jelitowy, szczelność bariery jelit i prawidłowe mikrośrodowisko jelit. Może sprzyjać komfortowi trawiennemu.
Czy można łączyć maślan sodu z probiotykami lub prebiotykami?
Zazwyczaj tak. Maślan sodu uzupełnia dietę, a probiotyki i prebiotyki wspierają mikrobiotę. W razie terapii lekami skonsultuj łączenie z lekarzem lub farmaceutą.
Kiedy najlepiej przyjmować maślan sodu?
Najlepiej podczas posiłku, popijając wodą. Najważniejsza jest regularność stosowania.
Czy maślan sodu jest odpowiedni w trakcie antybiotykoterapii?
W trakcie antybiotykoterapii suplementy należy stosować ostrożnie i z zachowaniem odstępu czasowego. Skonsultuj się z lekarzem w przypadku wątpliwości.
Czy maślan sodu jest odpowiedni w ciąży i podczas karmienia piersią?
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować suplementację z lekarzem prowadzącym.
Po jakim czasie można oczekiwać efektów?
To kwestia indywidualna. Przy regularnym stosowaniu komfort trawienny może poprawiać się stopniowo w ciągu kilku tygodni.
*Suplement diety nie zastępuje zrównoważonej diety ani zdrowego stylu życia. Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowuj w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Artykuły blogowe

11 min

Dlaczego mikrobiota jelitowa to nasz drugi mózg?

Mikrobiota jelitowa to zbiór miliardów mikroorganizmów, które wpływają nie tylko na trawienie, ale także na odporność, nastrój i zdrowie psychiczne. Jelita są połączone z mózgiem tzw. osią jelitowo–mózgową, a aż 90% serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) powstaje właśnie w układzie pokarmowym. Zaburzenia mikrobioty (dysbioza) sprzyjają infekcjom, depresji, otyłości i chorobom przewlekłym. Kluczem do zdrowych jelit są: dieta bogata w błonnik, probiotyki, aktywność fizyczna i unikanie zbędnych antybiotyków.

Czy wiesz, że Twoje jelita mogą decydować o tym, jak się czujesz – fizycznie i psychicznie? Mikrobiota jelitowa, czyli biliony mikroorganizmów zamieszkujących układ pokarmowy, odgrywa ważną rolę nie tylko w trawieniu, ale też w regulacji odporności i nastroju. Co więcej, ma ona nawet wpływ na poziom ryzyka zapadania na choroby cywilizacyjne. Dlatego coraz częściej mówi się o jelitach jako o „drugim mózgu” i „ukrytym organie”. Czym dokładnie jest mikrobiota? Jak wpływa na nasz organizm i co zrobić, by działała na naszą korzyść? Zapraszamy do lektury.